Якісне насіння - високий урожай

Створення газону

Пропонуємо Вам створити неповторний трав’яний газон біля свого будинку. Трав’яні газони вирощуються з спеціально підібраних сортів трав високої якості. Вимагають виключної старанності при закладенні та догляду, але взамін дають найбільше відчуття зеленого килима.

Приготування ґрунту

Перед тим, як приступити до проектування газону необхідно визначитися, які він має виконувати функції.

Парковий газон – це сумішка, що призначена для затінених місць. Рекомендується для засіву парків та затінених скверів, під широкими кронами дерев і кущів.

Спортивний газон – сумішка найвищої якості спортивного типу, стійка до притиснення та розривання. Гарантує одержання газону високої якості на спортивних об’єктах, полях для гольфу, місцях відпочинку.

Універсальний газон – найбільш популярна суміш трав. Висівається на міських газонах, навколо представницьких об’єктів, прекрасний фон для квіткових рабаток, підкреслює особливості архітектури, проста та легка при догляді.

Еко газон – на узбіччях доріг та автострад. Добре переносить комунікаційні забруднення, середнє затінення, посуху та мороз.

Перекопуємо ґрунт на глибину 25-30 см, старанно вибираючи багаторічні бур’яни, наявність яких ускладнить ріст трави та забруднить ґрунт. У верхній шар ґрунту вносимо повний комплекс мінеральних добрив. В разі коли Рн нижче 5 , необхідно додатково застосувати вапняні добрива.

Висів насіння

Для одержання найкращих результатів висів насіння пропонуємо в два строки: весною – в другій половині квітня, літній посів – кінець серпня початок вересня, при нормі висіву насіння 25-30 г/м2. Додержання норм висіву дозволить одержати густий газон на весь вегетаційний період. Приготовану порцію сумішки трав, відповідно до ваги і норми висіву, ділимо на дві рівні частини. Одну частину висіваємо вздовж нашого газону, другу поперек. При ручному висіві повинні пам’ятати про рівномірне розміщення насіння.

Прикатковування

Для кращого проростання насіння проводять каткування, щоб отримати контакт насіння із землею. Ці заходи виконуються зразу ж після сівби або рано навесні. Ранньовесняне прикотковування має на меті притискання ґрунту до коріння, що викликано зимовим замерзанням та розмерзанням землі.

Полив газону

Кількість води, необхідної для додержання відповідної вологості, залежить від щільності ґрунту. Найрясніше поливаємо молодий газон (3-4 тижні), пам’ятаючи, що поверхня газону залишається постійно зволожена. Добре доглянутий газон вимагає 2-5 л води на один м2. Найефективнішим є вечірній полив.

Косіння трави

Вперше косимо газон коли висота трави досягне 6-8 см. В косилці встановлюємо висоту, на яку буде зрізуватися газон, на 4 см. Після першого косіння необхідно застосувати азотні добрива, наприклад аміачну селітру з розрахунку 1,5-2 кг на 100 м2. Рясний полив – невід’ємний елемент, який необхідно виконувати після кожного косіння. Наступне косіння виконуємо на висоту 2,5-5 см. Частота косіння трав залежить від швидкості росту, а вона в свою чергу – від температури повітря, вологості та родючості ґрунту. Найкраще здійснювати косіння "по росі", тобто вранці або ввечері.

Внесення добрив

Часте косіння та поверхнева коренева система впливають на швидке засвоєння поживних елементів з ґрунту. Тому величезне значення має підкормка грунту. Тому при цьому необхідно дбати про правильне співвідношення N:P:K, яке повинно становити 2:1:1,5. Частота внесення добрив залежить від способу використання газону, найчастіше використовується п’ятиразове внесення добрив протягом вегетаційного періоду після косіння.

Хочемо сконцентрувати Вашу увагу на найбільш поширених помилках, що зустрічаються під час створення і користування газоном.

  1. Неправильне приготування основи, зокрема дуже пухкої або з бур’янами.
  2. Занадто глибокий посів насіння, глибше, ніж 1,5 см, при недостатньо інтенсивному поливі.
  3. Нерівномірне розміщення насіння на поверхні.
  4. Після висіву насіння недостатньо ретельне їх присипання та легке прикотковування. Дія вітру спричиняє вивітрювання насіння з закладеного газону та виїдання їх птахами.
  5. Полив сильним струменем води свіжо посіяного насіння може спричинити їх зміщення по поверхні газону та створення пустих чи рідких місць з однієї сторони та густої трави з другої сторони.
  6. Недостатній полив під час проростання може затримати сходи насіння.
  7. Передозування, особливо азотних добрив, спричиняє швидке пожовтіння та знищення газону.
Написати листа